Magamról

Saját fotó
Adott pillanatban, adott szépség kerül megörökítésre...és a sok mozaik alkot egy színes szép világot, aminek örülök, hogy részese lehetek.

Ajánlás

Szedd szét, elemezd, mondd el mire jutottál! Mi rossz benne, mi jó. Na ezért van ez a blog! Célom, hogy képeimet megmutatva és az építő jellegű hozzászólásokból tanulva "kifaragjam" a fotósok sorába vezető létra fokait.

2012. március 6., kedd

Sóritkaságok

        Tél van, de itt jelezném, hogy a képeken látható mindennemű fehérség nem hó hanem só. A felvételeket ősszel készítettem, mikor egymás után több nap is elsétáltam, hogy figyeljem hogyan változnak. Nekem a  Sószoros/Salt canyon. szent hely , ahová kötelezem magam kimenni minden évszakban. Az idén a nagy szárazság olyan ritka sóképződmények kialakulására biztosított lehetőséget, melyeket soha nem láthattam, így megörökíteni sem tudtam. 



A remény még ura a helynek. A vizek szélét habfehér só borítja. Ahol a víz végigment, a kövek is sóval borítottak és felszívják az utolsó csepp vizet is. 

    Mivel az eső nem mosta el az első lerakódott rétegeket, a deszka és nádon kicsapódott só magába szívta alulról a vizet, amely szélességében és magasságában is növelte a képződményeket.

A meredek oldalak sótű nevű képződményeinek hegyei kristálytisztára világosodhatott a víz hiányában. (egyébként többnyire szürkék)






  A rezervátum igen látványos eleme a turistaösvény fa építményén átcsorgó víz kockaformájú halit burkolata. Ilyeneket csak a bányákban, vagy zárt résekben lehetett megfigyelni, mert eső hatására legömbölyödnek.

Az idei év számomra legszebb ritkasága, a víz párolgásának fokozatait megmutató hártyavékony legyezőszerű kristályforma.

7 megjegyzés:

  1. Ezeket mind a télen készítetted? ugyanis nagyon szép kis figurákat tud képezni ez a só.
    Klassz.

    VálaszTörlés
  2. Remek közelképek ezek Réka, gyönyörűek a sóképződmények. Nekem is a legutolsón lévő halpikkelyszerű képződmény tetszik a legjobban. Ügyes voltál, hogy nem szalasztottad el az alkalmat mert nem biztos, hogy a közeljövőben még lesz ilyen hosszú szárazság mint múlt nyár végén és ősszel.

    VálaszTörlés
  3. Ősszel készítette teee... :)
    Tényleg nagyon buli a legyező, amúgy az egész jó szövegestől, nemcsak fotós hanem geológiai szempontból is.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg egészen különleges hely! Én hivatalból járok oda, de éppen emiatt soha nem volt elég sok időm elbíbelődni a kristályokkal! Ez egy nagyszerű sorozat!

    VálaszTörlés
  5. Jó nektek, egyik kötelességből, másik hivatalból jár ki ide :) Gondolom most hó alatt nem ennyire jó. A hártyán kívül minden formát láttam, az az egy viszont nagyon új volt. Vajon mennyire az extrém szárazság eredménye? Mikor érdemes ilyenre vadászni?

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok, mindenkinek nagyon köszönöm a látogatást!
    A legyezőn jól látható, ahogy a tócsa (iszapos vízgyűjtő) vize egyre jobban visszahúzódott. Ez ősszel volt, de szerintem Attila nyáron is lehet ilyesmi, ha sokáig nincs eső és jó meleg van a párolgáshoz. Összehozhatunk nyáron egy közös kiruccanást mindazokkal, akik vágynak ide!

    VálaszTörlés
  7. Összes kép nagyon tetszik! Nagyon szép sorozat ezekről a szép képződményekről! Biglájk!

    VálaszTörlés