Magamról

Saját fotó
Adott pillanatban, adott szépség kerül megörökítésre...és a sok mozaik alkot egy színes szép világot, aminek örülök, hogy részese lehetek.

Ajánlás

Szedd szét, elemezd, mondd el mire jutottál! Mi rossz benne, mi jó. Na ezért van ez a blog! Célom, hogy képeimet megmutatva és az építő jellegű hozzászólásokból tanulva "kifaragjam" a fotósok sorába vezető létra fokait.

2011. április 17., vasárnap

Tojásfestő iskola

Közeleg a Húsvét és mindenki teszi a dolgát. A szorgosabb gyimesi asszonykák már nekifogtak megírni a tojásokat az asztalok díszítésére. A tojásírást, más nevén batikolást egy gyimesi ismerősöm mutatta be nekem. Van aki nem ismeri ennek csínját-bínját, számukra szeretnék egy bemutató sorozatot nyújtani.
Először keményre főzzük a tojásokat. Ki hogyan szokta, szalvétában, sóval, hogy minél kevesebb repedjen el. Míg főnek előkészítjük az íráshoz szükséges méhviaszt, melybe kis kormot kevernek, hogy sötétebb legyen, jobban látszodjon a tojáson.

Az íróeszközt házilag készítik el. Egy 10-15 cm ceruza vastagságú fának a végére kendercérnával merőlegesen rögzítenek egy 15-20 mm hosszúságú réz csövecskét, melynek közepébe elhelyeznek egy vagy két disznó- vagy lószőrszálat. Ezzel készen is van a "kesice".

A megfőtt tojásokat óvatosan kiszedik és letakarják, hogy lassabban hűljön, különben "nem vezeti " a viaszt. A megolvasztott, színesített viaszban jól átitatott kesicével elkezdődik a batikolás első mozzanata, a tojás felületét felosztó három vonal meghúzása.

Az osztóvonalakat különböző mintákkal való kitöltés követ. Van ördögtérde, töltött rózsa, hóvirágos, cserelapi stb. motívum.

Majd a mintákat kipontozzák, kitöltik. Jó, ha egyszerre több edényben van viaszunk a kályhán, hogy ha egyik befagy, tudjunk tovább dolgozni.

A megírt tojásokat az úgynevezett "festőbe" teszik, melyet a boltokban található tasakos, piros, Analin porfestékből kevernek, hevítenek és visszahűtenek. Nem szabad forró legyen, mert leolvad a viasz a tojásról!
Ha túl rózsaszínesnek találjuk a festőt, tegyünk bele egy kicsi sárga színezőt is. Nézegessük a tojásokat és mikor elég sötét pirosak...
... óvatosan szedjük ki őket és tegyük puha, nedvszívó papírra, vagy rongyra.

Miután jól megszáradtak (vigyázat nem töröljük!) a kályhalapon melegített ronggyal letörölgetjük a mintát. Fehér héjú tojás erősebb vonalakat ad, a barna olyan lesz, mint a viasz letörlése előtt. Azt hinnénk ennyi, de még most jön a fényezés.

A piros tojást feltétlenül fényesítsük ki egy szalonnadarabbal! Az amúgy is gyönyörű írott tojást (alig fotózható:) ékszerekké varázsolja. Sok sikert mindenkinek!

7 megjegyzés:

  1. Réka, nagyon szép képekkel illusztráltad a bemutatót! Voltak húsvétok, amikor én is írtam kesicével tojásokat és nagyon tetszett. Rettentő munkás, de megéri a fáradtságot!

    VálaszTörlés
  2. Remek kis riportocska ez Réka! Annyira részletes és érthető, hogy nyugodtan el lehet kezdeni eszerint a tojáshímzést. A bemutatott minták nagyon szépek, a fotók úgyszintén. Ki is fogom próbálni ezt a módszert, eddig a megfestett tojásokról én sósavval marattam le a festéket egy hegyes pálcika segítségével különböző minták szerint.

    VálaszTörlés
  3. Nagyszerű iskola nem csak tojásfestésből, hanem fotózásból is! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, hogy véleményeztétek. Sajnos utólag vettem észre, hogy minden második kép csak kicsiben látható, mivel elmozdítottam szerkesztés közben. A következőkben jobban figyelek!

    VálaszTörlés
  5. Remek írás, szép fotók, gyönyörű himes tojások. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  6. Réka, Gratulálok!
    Nagyon ötletes bejegyzés szép fotókkal illusztrálva. Igazi székely How it's made képekben, hangulatos húsvéti bevezető.

    Kellemes húsvéti ünnepeket!

    VálaszTörlés
  7. Réka, öröm volt olvasni a bejegyzésed!
    A fotók is igazán csodásak. :)))

    VálaszTörlés